Acupunctuur kan klachten bij kanker verlichten

sep05

Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke studies waaruit de effectiviteit van acupunctuur blijkt.

Acupunctuur kan kanker niet genezen, maar is een veilige en bewezen effectieve therapie voor het verlichten van kankergerelateerde klachten. Zo blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek dat acupunctuur botpijn en gewrichtspijn vermindert bij vrouwen die aromateseremmers (hormoontherapie) gebruiken. 

In deze studie werden drie groepen vrouwen gevolgd die pijnklachten ondervonden ten gevolge van een hormoonbehandeling. De vrouwen kregen 6 weken lang een acupunctuurbehandeling, een placebobehandeling of geen behandeling. Na afloop bleek dat de groep met de acupunctuurbehandeling significant minder pijnklachten te hebben. 

Acupunctuur is een eeuwenoude, oosterse geneeswijze. Binnen deze traditie houdt dat in dat de mens een onlosmakelijk deel is van zijn omgeving. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend.

Bij Cancer Care Center kunnen cliënten terecht bij Hilde Hiemstra van Qi-Acupunctuur. Hilde is van oorsprong verpleegkundige en heeft, toen ze dat vak uitoefende, al vaak met kankerpatiënten te maken gekregen. Dat maakte altijd grote indruk. Nadat ze een opleiding tot acupuncturist had afgerond, besloot ze zich dan ook te specialiseren in het helpen van mensen die leven met kanker. Hilde: ‘Juist met acupunctuur zie ik mogelijkheden om mensen met kanker te helpen. Acupunctuur is een zachte en weldadige manier van behandelen die het zelfhelende aspect aanspreekt in de mens, zowel op lichaam als geest. Dit is in contrast met de vaak agressieve geneesmiddelen die nodig zijn om de kankercellen in het lichaam te doden.’