CCC op bezoek op Bonaire

apr09

CCC directeur Annemarie Beintema was onlangs keynotespeaker op een symposium over borstkanker op Bonaire.

Kanker komt veel voor op de Caribische eilanden. Helaas wordt er nog niet altijd makkelijk over gesproken en is er ook nog weinig tot geen professionele oncologische nazorg op de eilanden.

Om hier verandering in te brengen was er afgelopen maart op Bonaire een symposium rond dit thema, georganiseerd door onder meer Carmelita Haynes, oprichtster van Stichting MammaeCare Body & Mind. Annemarie Beintema - founder en directeur van Cancer Care Center - was keynote spreker op deze dag. Zij nam de toehoorders in haar verhaal mee naar de cijfers, het ontstaan, gevolgen en behandeling van kanker.

Dr. Franke Scheper, oncoloog en medisch directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal van Curacao sloot daarbij aan met zijn toespraak over de erfelijkheid bij kanker. In de middag ​gingen een psycholoog en fysiotherapeut van Gezondheidscentrum Bon Bida ​nog verder in op de mogelijke psychische en fysieke behandelingen. ​Carolien Sikkenk, fotografe sloot de dag af met het verhaal achter haar BOLD expositie ​en over hoe belangrijk het is om de taboes die er zijn te doorbreken zodat mensen zich niet onnodig eenzaam voelen.

Het was een mooie en goed bezochte dag, met diverse zorgverleners en ook patiënten en hun naasten. NOStv Bonaire, de lokale krant en een gezondheidsprogramma besteedden allemaal volop aandacht aan het symposium. Hopelijk draagt deze publiciteit bij aan het terugdringen van het taboe op (borst)kanker.

Annemarie Beintema heeft tijdens haar verblijf op Bonaire verder gekeken naar de behoefte aan opleiding op het gebied van oncologische zorg. Als Cancer Care Center gaan we nu kijken naar mogelijkheden om, in samenwerking met De Berekuyl Academy, zorgverleners zoals oncologie fysiotherapeuten op te leiden om zo doende de zorg te verbeteren.