Maak kennis met de Verbeeldingstoolkit

dec12

De Verbeeldingstoolkit is een behandelmethode – onder meer voor kankerpatiënten – die de veerkracht versterkt door het aanspreken van de verbeeldingskracht en creativiteit.

GZ-psycholoog Jan Taal organiseert op zaterdag 26 januari een gratis workshop waar mensen kennis kunnen maken met de Verbeeldingstoolkit. 

Verbeeldingstoolkit
Iedereen heeft bronnen waaruit geput kan worden om jezelf te versterken. Dit zelfversterkend vermogen is ingeschapen. De verbeelding en onze creativiteit geeft er toegang toe. De Verbeeldingstoolkit is speciaal ontworpen om dit potentieel aan zelfversterking te benutten. In de toolkit zit een veelvoud aan eenvoudige, laagdrempelige oefeningen en creatieve materialen om de buitengewone kracht van de verbeelding te benutten voor het versterken van de draag- en veerkracht van een ieder die betrokken is bij kanker. 

Door met de verbeeldingsoefeningen en je creativiteit aan de slag te gaan ga je je eigen zelfversterkende vermogens benutten. Het kan je emotionele evenwicht en welbevinden, je rust en zin in het leven aanzienlijk bevorderen. Want het bijzondere van de verbeelding is dat het vrijheid en ruimte geeft aan wat er in je leeft en ook voor wat je nodig hebt of verlangt.

Een voorbeeld uit het Cursusboek. (Zie tweede afbeelding bij dit nieuwsbericht.)

Reka heeft het zwaar, ze wordt behandeld met chemotherapie en een operatie en hormoontherapie staan haar nog te wachten. Ze denkt er voortdurend aan, wat ze niet wil en ze is bang voor het uitvallen van haar haar.

Reka kiest uit de toolkit de symboolkaart van de vuurtoren. De kracht en stevigheid trekt haar aan, die heeft ze nu nodig. Als ze zich concentreert op de vuurtoren is het haar echter niet genoeg. Ze wil ook vrij zijn en kunnen meegaan met de wind. Daar kiest ze een tweede beeld voor: een vlieger die vrij wappert in de wind en slechts met een dun draadje vastzit aan de vuurtoren. Reka tekent de combinatie van deze twee elementen. De weken daarna kijkt ze vaak naar de tekening, het helpt haar enorm.

Workshop
Tijdens de workshop worden voorbeelden getoond van hoe oefeningen uit de verbeeldingstoolkit ingeschakeld kunnen worden, de achtergronden en werking ervan worden toegelicht en bovenal worden de deelnemers zelf met oefeningen aan het werk gezet om zelf te ervaren.

Datum: Zaterdag 26 januari 14 tot 16 uur
Locatie: ITH, Weteringschans 74, Amsterdam.

Groepscursus bij CCC
In maart start er bij Cancer Care Center een groepscursus rond de Verbeeldingstoolkit. Het gaat om 3 bijeenkomsten met een kleine groep van 3 tot 5 personen. Deze bijeenkomsten – ook onder leiding van Jan Taal - worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar in de Basis GGZ. 

Aanmelding per email o.v.v. naam en emailadres (van elke deelnemer die u opgeeft)
- voor de workshop: bij Marianne Martens: mariannemartens@imaginatie.nl 
- voor de groepscursus bij Jan Taal: jan.taal@imaginatie.nl

Op de website van de Verbeeldingstoolkit staat een video waarin zes cursisten hun ervaringen toelichten.