Meer aandacht voor kinderen van ouders met kanker

aug08

Op 28 juni vond op onze locatie Amsterdamse Bos een eerste bijeenkomst plaats voor jongeren tussen de 13 en 19 met een ernstig zieke of inmiddels al overleden ouder.

Helaas is er veel te weinig aandacht voor deze groep en dat terwijl ze op jonge leeftijd al heel wat voor hun kiezen krijgen.  Zoals bijvoorbeeld blijkt uit het verhaal van een van de deelnemers. Zijn moeder had kanker en overleed hieraan toen hij zestien was. Niet alleen moest hij koken, zijn moeders wonden verzorgen en haar naar het ziekenhuis brengen, uiteindelijk moest hij ook haar begrafenis regelen.

Vaak heeft niemand door wat er aan de hand is met jongeren zoals hij,  omdat ze er nauwelijks over praten. Dat komt ook omdat ze merken dat het voor vrienden en klasgenoten lastig of helemaal niet te begrijpen is wat ze doormaken. 

Het doel van de bijeenkomst (begeleid door psychologen van het Ingeborg Douwes Centrum en OLVG) was dan ook om deze kinderen met elkaar in contact te brengen zodat ze ervaringen konden delen. Het was zet waardevol. De jongeren openden helemaal en hebben uiteindelijk – niet verrassend wellicht – een appgroep gestart zodat het contact voorgezet kan worden. Binnenkort komen we op hun verzoek weer bij elkaar en gaan we naast het gesprek samen met een trainer van Spa Zuiver aan de slag met een actieve workshop.

Ook gaan we binnenkort een gesprek organiseren voor iets oudere jongeren die al van de middelbare school af zijn. We sluiten ook die bijeenkomst af met een gezamenlijke maaltijd. Er zijn geen kosten aan verbonden. De datum is nog niet bekend, maar je kunt al wel je interesse kenbaar maken via info@cancercarecenter.nl.

De jongeren op de foto komen in dit verhaal niet voor. Uit privacyoverwegingen hebben we gekozen voor een stockfoto.