Nieuw bij CCC: meten lichaamssamenstelling

mei08

Clienten krijgen meer inzicht in de ontwikkeling van hun spier- en vetmassa.

De meeste mensen staan weleens op een weegschaal. En sommige mensen zelfs op zo’n weegschaal die aangeeft hoeveel spiermassa en vetmassa je hebt. Helaas zijn deze weegschalen niet heel erg betrouwbaar. Bij Cancer Care Center kunt u nu bij de diëtist met behulp van de Bodystat uw lichaamssamenstelling laten meten. 

Hoe werkt het? 
Het apparaat meet via een elektrisch stroompje de weerstand van de ene uithoek naar de andere uithoek van het lichaam. Door de mate van weerstand wordt de lichaamssamenstelling bepaald, dus o.a. hoeveel vetweefsel en hoeveel spierweefsel er in het lichaam zit. Die informatie zegt veel meer over de lichamelijke toestand dan alleen uw gewicht. 

Wat is het nut voor mensen met kanker?
Veel mensen met kanker lopen het risico om ondervoed te raken. Ondervoeding is een toestand die ontstaat als gevolg van een disbalans of tekort aan voedingsstoffen. Dit leidt tot meetbare en nadelige gevolgen in de lichaamssamenstelling, waaronder een afname van spiermassa. Onbedoeld gewichtsverlies kan voor een iemand met overgewicht soms als een prettige bijkomstigheid worden ervaren, maar is in dit geval dus doorgaans ongunstig omdat het vooral verlies van spiermassa betreft. Ondervoeding kan ook nadelige gevolgen hebben voor de response op de behandeling van kanker en kan leiden tot meer bijwerkingen van behandelingen zoals chemotherapie, bestraling of een operatie. Het is tijdens een behandeling (chemo/bestraling) in ieder geval nooit wenselijk om gewichtsreductie na te streven.

Sommige mensen ervaren juist een toename van gewicht rondom en tijdens chemotherapie en gedurende de hormoontherapie. Dit kan een vertekend beeld geven over wat er werkelijk met het gewicht gebeurt. Door het meten van de lichaamssamenstelling met de Bodystat kunt u uw situatie veel beter volgen, zeker als u de meting combineert met een handknijpkrachtmeting.

Kosten en aanmelden
Voor de meting wordt 25 minuten uitgetrokken. De kosten voor de meting bedragen €30,-. Deze kosten worden helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer de meting wordt gecombineerd met een intake bij voedingsadviesbureau Eiwitten&Zo worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor deze meting. De uitkomsten van de meting worden namelijk gebruikt om de voedingsadviezen op te baseren. De consultkosten kunnen dan worden ingediend bij de zorgverzekeraar. In de basisverzekering zit 3 uur dieetbegeleiding. Voor een afspraak bij een diëtist heeft u geen doorverwijzing van de (huis)arts nodig. 

Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem contact op met diëtiste Dieuwke Schregardus via telefoon nummer 06-23 17 60 05 of via email : info@eiwittenenzo.nl