Onderzoek voor CCC wint prijs voor beste afstudeerscriptie

aug02

InHolland studente Eline Haasbroek heeft onderzoek bij ons gedaan naar de wensen en behoeften van onze clienten wat betreft sport en bewegen.

Voor ons van belang, omdat we daarmee cliënten gericht naar een activiteit door kunnen verwijzen wanneer ze het traject bij ons hebben afgerond. Wij zijn er reuze trots op dat Eline voor dit onderzoek de prijs voor de ‘Beste scriptie binnen het uitstroomprofiel Aangepast Sporten’ heeft ontvangen.

Eline richtte zich in haar onderzoek op borstkankerpatiënten die bij CCC trainen na een in opzet curatieve behandeling. Haar onderzoek bestond uit het combineren van literatuuronderzoek, het interviewen van oncologiefysiotherapeuten en het afnemen van enquêtes bij de doelgroep. 

De conclusie van het onderzoek was dat het combineren van krachttraining en conditietraining het meest effectief is gebleken en dat dit ook het beste aansluit bij de voorkeursactiviteiten van de cliënten van CCC. Specifiek kijkend naar activiteiten voor conditietraining komen met name fietsen en wandelen naar voren. Voor de krachttraining kunnen het best spierversterkende oefeningen voor de grote spiergroepen worden uitgevoerd. Dit betreft oefeningen voor de borst-, rug-, schouder-, been- en buikspieren welke met afwisselend losse gewichten en fitnessapparatuur kunnen worden uitgevoerd.

Bij een activiteit is het belangrijk om deze altijd aan te laten sluiten op de hulpvraag en het doel van de cliënt en individuele aanpassingen in het schema te maken waar en wanneer nodig. Cliënten gaven aan dat de activiteiten zowel binnen als buiten, in een groep als individueel kunnen worden uitgevoerd met minimaal een recreatief element en soms een wedstrijdelement. Daarnaast moet de activiteit in de ochtend en/of middag uit te voeren zijn voor twee tot drie keer per week en moet er begeleiding aanwezig zijn. De kosten van de activiteit mogen niet te hoog zijn en de locatie moet goed bereikbaar zijn met de auto of met de fiets.

De conclusie van het onderzoek is verwerkt in een boekje wat aan de cliënten meegegeven kan worden en waarin geschikte oefeningen en variaties hierop staan. Op die manier kunnen de cliënten verantwoord, zelfstandig en bovenal met plezier blijven sporten.