September: Internationale Maand van de Gynaecologische Kanker

sep09

Meer aandacht voor patiënten met gynaecologische kanker broodnodig

September is de Internationale Maand van Gynaecologische Kanker. Meer dan bij andere vormen van kanker heerst er rond deze ziekten soms nog een taboe. Samen met stichting Olijf (het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker) gaat Cancer Care Center zich inzetten om hier verandering in aan te brengen. 

Elk jaar horen ca. 4.500 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Daaronder vallen eierstokkanker, eileiderkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker/vulvakanker en trofoblastziekten. De relatieve onbekendheid van deze ziekten betekent dat vrouwen de symptomen niet altijd tijdig herkennen, er niet graag over praten en er niet snel mee naar de dokter stappen. Dat is een groot probleem, want ook hier geldt dat hoe eerder kanker ontdekt wordt, hoe beter de vooruitzichten zijn. 

Ook als de behandeling van kanker zelf succesvol is verlopen, houden patiënten hier relatief vaak nare gevolgen aan over, zoals bijvoorbeeld oedeemvorming in de benen of schaamstreek. Iets waar vrouwen zich soms voor schamen en waarover ze niet met hun arts over durven te praten. En zelfs als ze dat wel doen, met deze of andere klachten, zijn de artsen niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden tot nazorg en verwijzen ze niet door naar de beschikbare hulp. 

Door het creëren van meer bewustzijn door betere voorlichting naar zowel patiënten als doorverwijzers willen wij hier verandering in brengen. Wij zijn hierover al in gesprek met Stichting Olijf. Ook zijn wij betrokken bij ELEGANT, het Expertisecentrum Late Effecten Gynaecologische Kanker Amsterdam, onderdeel van het Amsterdam UMC.