Voedingsadviezen

Sommige kankerpatiënten krijgen door de ziekte of de behandeling problemen met eten. De voedingsproblemen verschillen van persoon tot persoon. Een diëtist kan samen met u kijken hoe u uw eetwijze optimaliseert. Vaak kan een simpel gesprek daarover u al op weg helpen om u beter te voeden en daardoor weer beter te gaan voelen. Soms is het nodig om regelmatig met de diëtist af te spreken om u te begeleiden tijdens een behandeltraject, om uw gewicht of uw conditie te volgen.     

Wat te doen wanneer de eetlust minder is? Wat te doen wanneer uw smaak verandert? Wat te doen wanneer het slikken moeilijker gaat? Wat te doen wanneer u ongewenst aankomt? Wat als u onbedoeld afvalt? Een greep uit talloze vragen die naar voren kunnen komen. Een diëtist kan helpen om in de verwarrende periode rondom kanker te helpen bij het structureren van de maaltijden en aandacht te blijven houden voor gezond eten. En hij of zij kan ook helpen bij de keuze van aanvullende voedingsmiddelen zoals drinkvoeding.

Wij werken samen met diëtistenpraktijken FitFoodDe Zoete Appel, Eiwitten en Zo en Bijman

Verdere informatie

Hieronder een keuze uit brochures, kookboeken en websites over voeding. Neem voor suggesties over aanvulling van deze lijst contact op met het Cancer Care Center.

Website Voeding en Kanker Info

Op deze uitgebreide en zeer informatieve website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker. 

De website is een samenwerkingsverband tussen het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wageningen UR en de dLandelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).

www.voedingenkankerinfo.nl

Triger

Brochure Voeding bij kanker

Het KWF maakte de brochure Voeding bij kanker. Met die brochure in de hand kan een ieder zijn eigen voedingstoestand testen: een eenvoudig en snel middel om eventuele slechte voedingstoestanden op te sporen.

Verder komen in de brochure allerlei voedingsproblemen aan bod zoals gewichtsverlies of gewichtstoename, misselijkheid en braken, vermoeidheid. De adviezen zijn algemeen van aard; goed kunnen eten en een stabiel lichaamsgewicht vergroten de kans om een behandeling goed te doorstaan en ervan te herstellen. Bovendien houdt een goede voedingstoestand de weerstand op peil.

U kunt de brochure Voeding bij kanker hier lezen en downloaden.

Triger

Brochure Ondervoeding

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties NFK maakte een brochure over Ondervoeding bij kanker. Hierin wordt beschreven wat een kankerpatiënt mag verwachten van de zorg en wat hijzelf kan doen om ondervoeding te voorkomen of tegen te gaan.

In de brochure worden de gevaren van ondervoeding beschreven, de signalen en de oorzaken. Tijdige signalering en behandeling voorkomen complicaties en een traag herstel.

U kunt de brochure Ondervoeding bij kanker hier lezen en downloaden.

Triger

Kookboek "Als eten even moeilijk is …."

In het kookboek Als eten even moeilijk is …. staan 50 recepten, speciaal voor mensen met eetproblemen zoals slikken, drinken, kauwen, reuk- of smaakuitval. 

Te bestellen bij de boekhandel of bijvoorbeeld via Bol.com

Triger