Acupunctuur kan helpen bij neuropathie

Neuropathie is een helaas regelmatig voorkomende bijwerking van de behandeling van kanker. Acupunctuur kan in sommige gevallen helpen deze klachten te verminderen. Hilde Hiemstra en Helen van Langeveld zijn twee aan Cancer Care Center verbonden acupuncturisten. Zij hebben beiden veel ervaring in het behandelen van oncologiepatiënten en hebben zich extra geschoold in het behandelen van neuropathieklachten. 

 

Neuropathische pijn

Door de behandeling van kanker kan neuropathische pijn ontstaan. Radiotherapie en/of chemotherapie wordt gegeven om de tumor te decimeren, helaas kan hierdoor ook beschadiging van gezond weefsel optreden. Een operatie om de tumor te verwijderen kan eveneens neuropatische pijn veroorzaken. Bij neuropathie zijn de zenuwen aangedaan. Dit komt vooral veel voor in de vingers en de voeten. Pijn in deze delen van het lichaam kan het dagelijkse leven ernstig belemmeren en heeft hierdoor invloed op de kwaliteit van leven en stemming. 


Wat kan acupunctuur betekenen?

Acupunctuur kan deze klachten verminderen.  De effectiviteit van de behandeling hangt van een aantal factoren af zoals de aard van klachten, de frequentie van de behandelingen en vooral ook de conditie van de patiënt. Omdat neuropathie een complexe chronische aandoening is, hebben we een aantal behandelingen nodig om te kunnen bepalen of we resultaat kunnen behalen. Om dat goed te kunnen inschatten is het belangrijk de eerste behandelingen dicht op elkaar te laten volgen. 


Behandeltraject

Neuropathieklachten met een niet-doof gevoel (maar dus met andere klachten) zijn gemakkelijker te behandelen dan wanneer er wel een doof gevoel is.  Daarbij zijn er bij de laatste ook meer behandelingen nodig om te kijken of er resultaat behaald kan worden. Dit is namelijk bij beide vormen niet uitgesloten, maar zeker wel patiënt afhankelijk.
•    9 behandelingen in 3 weken bij neuropathieklachten met een doof gevoel
•    6 behandelingen in 2 weken bij neuropathieklachten met een niet doof gevoel, maar met andere klachten zoals pijn, brandend gevoel, tintelingen 

Na deze eerste behandelreeks moet er beweging in de klachten zijn gekomen. Bijvoorbeeld naast het dove gevoel moet zo en nu dan een tinteling komen, het strakke gevoel moet soms weg zijn. Elke verandering die waargenomen kan worden is een pluspunt om verder te gaan. De mate van verandering van klachten bepaalt het vervolg.  Door gevoelssensatie-onderzoekjes meten Helen en Hilde de voortgang, zoals bijvoorbeeld warmte/koude en aanrakingen in het aangedane gebied.

 

Concreet

Je kunt een afspraak voor een intake en eerste behandeling maken. Hilde of Helen bespreekt dan het hele verdere traject en legt alle data voor de komende afspraken al vast in de agenda, zodat de benodigde frequentie gegarandeerd is. Je kunt terecht op de volgende locaties: 
Helen van Langeveld (vanuit haar eigen praktijk in Naarden.) 
Hilde Hiemstra (CCC Amsterdam Transvaalbuurt en CCC Amsterdam Zuid)

Indien je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt, dan worden de kosten afhankelijk van het type aanvullende ziektekostenverzekering geheel- of deels vergoed.

 

Onderzoek naar effectiviteit

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van neuropathie. BBC Nieuws schreef vorig jaar over een driejarig onderzoek dat gedaan was in een ziekenhuis in Manchester, waaruit naar voren kwam dat 68% van de patiënten een positief effect ondervond van de behandeling. Dit is het wetenschappelijk artikel waar het nieuwsbericht naar verwijst


 

Acupunctuur