Bijzondere en geslaagde bijeenkomst op Wereldkankerdag

Het was een bijzondere bijeenkomst gisteren ter gelegenheid van wereldkankerdag en de zesde verjaardag van Cancer Care Center.

We begonnen ’s middags met een zevental druk bezochte workshops, variërend van spinning tot aan meditatie. Zeven keer een enthousiaste zorgverlener en nog veel meer enthousiaste cliënten!

Daarna was het tijd voor het plenaire gedeelte met drie lezingen die als centraal thema het belang van verbinding binnen de zorg bij kanker hadden.

Prof Irma Verdonck-de Leeuw, hoogleraar psychosociale oncologie (Amsterdam UMC/VU) praatte als eerste de zaal bij over de laatste ontwikkelingen over nazorg bij kanker. Ook ging zij uitgebreid in op het Oncokompas. Deze tool voor zelfmanagement wordt momenteel ook geschikt gemaakt voor chronische en palliatieve kankerpatiënten. Iets waar gezien de reacties uit de zaal veel behoefte aan is.

Margje de Koning, cliënt van het Cancer Care Center, kreeg daarna de hele zaal stil met haar zeer persoonlijke relaas over hoe zij haar ziekteproces ervaren heeft.

Annemarie Beintema, directeur van het Cancer Care Center, keek tenslotte terug op de afgelopen zes jaar en pleitte zoals altijd vurig voor verdere verbinding in de oncologiezorg. Ook lanceerde zij Mijn CCC, het platform van Cancer Care Center waar onze cliënten vanaf nu terecht kunnen voor gepersonaliseerde extra ondersteuning en lotgenotencontact. Dit alles dankzij de inzet van MEDonline International, projectcoördinator Vera Lötters en onze eigen Annemiek Bergmans.

Als afsluiting overhandigde fotografe Carolien Sikkenk een prachtige foto aan Annemarie. Zij heeft deze vorig jaar genomen toen zij met Annemarie op werkbezoek was op Bonaire. Zij waren daar toen om de oncologiezorg te helpen opzetten en daarmee ook het taboe op kanker te slechten. De foto toont twee krachtige vrouwen van Bonaire, beide kankerpatiënt, en drukt op stijlvolle wijze uit hoe de weg “back to vitality” eruit ziet. De foto krijgt binnenkort een prominente plaats op onze vestiging in het Amsterdamse Bos.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag. Wij willen iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen: alle zorgverleners die een workshop hebben gehouden, de sprekers voor hun inzet en tijd, Nationaal Fonds tegen Kanker en Spa Sport Hotel Zuiver voor de sponsoring, Judith Menken en Annemiek Bergmans voor de organisatie. En uiteraard ook veel dank aan alle cliënten en relaties die aanwezig waren.

Annemarie Beintema en Irma Verdonck
Annemarie Beintema bedankt Irma Verdonck
Margje de Koning
Margje de Koning  vertelt over haar ziekteproces