Cancer Care Center nu ook op Bonaire

Cancer Care Center is een samenwerking aangegaan met Gezondheidscentrum Bon Bida Bonaire. Wij willen hiermee de oncologische nazorg op Bonaire helpen structureren en verbeteren door onder meer onze kennis en kunde te delen met het team zorgverleners.

Wij zien in onze vestigingen in Amsterdam regelmatig kankerpatiënten uit Caribisch Nederland. Zij worden dan behandeld in het Amsterdam UMC en kunnen bij ons terecht voor nazorg, zoals (oedeem) fysiotherapie, psychosociale ondersteuning en voeding- en leefstijladviezen. Helaas is deze zorg op de eilanden niet altijd beschikbaar, waardoor deze mensen na terugkeer naar huis deze soms broodnodige nazorg niet langer kunnen krijgen. Voor Bonaire willen we daar nu verandering in brengen.

Gezondheidscentrum Bon Bida Bonaire is sinds 2007 actief. In de lokale taal Papiamentu betekent "Bon Bida" een goed leven. En dat is wat de medewerkers van het centrum proberen te bereiken voor hun cliënten. Specifiek voor de oncologie-cliënten zorgt een gespecialiseerd team voor een zo optimaal mogelijke en snelle revalidatie in een veilige en vertrouwde behandelomgeving. 

Er zijn meer dan 10 verschillende specialismen binnen het gezondheidscentrum aanwezig, waaronder fysiotherapie, diëtiek, logopedie, psychologische ondersteuning, ergotherapie, leefstijl coaching en maatschappelijk werk.  Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de afdeling oncologie van het lokale ziekenhuis Fundashon Mariadal.   

Cancer Care Center directeur Annemarie Beintema heeft een speciale band met Bonaire. In 2018 was zij al betrokken bij een project om het taboe op kanker te beslechten en daarmee de oncologiezorg te verbeteren. Over deze nieuwe partner zegt zij: “Ik ben enorm dankbaar en gelukkig dat ik Robert Smaal en collega’s destijds heb leren kennen en ik ben onder de indruk van het expertiseteam dat zij de afgelopen jaren vorm hebben gegeven. Wij kunnen onze cliënten met een gerust hart doorverwijzen naar Bon Bida.” 

Robert Smaal is directeur van Bon Bida. Ook hij is enthousiast over de nieuwe samenwerking: “Door de schaalgrootte van ons eiland is gespecialiseerde zorg veelal beperkt. Dat impliceert dat zorgverleners divers inzetbaar moeten zijn. Wij zijn derhalve zeer content om te kunnen samenwerken met de professionals en gebruik te kunnen en mogen maken van de kennis en kunde van Cancer Care Center, wat een groot voordeel is voor de uiteindelijke broodnodige zorg die een patiënt met kanker gerelateerde klachten bij ons zal ontvangen.”

Een huisarts of medisch specialist kan verder helpen indien een verwijzing nodig is voor de service van Bon Bida. 

Bonaire
v.l.n.r: oncologisch fysiotherapeut Marjolein Smaal, Robert Smaal en Annemarie Beintema