Programma 2.0 OncoVitaal van start dankzij donaties

Vorig jaar overleed Jochem Rutgers van Rozenburg een dag na zijn 39e verjaardag aan de gevolgen van darmkanker. Jochem was cliënt bij ons. Ter nagedachtenis van Jochem hebben velen van zijn familie en vrienden gedoneerd aan Cancer Care Center. Met deze financiële ondersteuning wordt de ontwikkeling van het nieuwe programma 2.0 OncoVitaal mogelijk gemaakt.

2.0 OncoVitaal

In januari 2021 start Cancer Care Center de samenwerking met de organisatie 2.0 Vitaal. Zij hebben een programma ontwikkeld dat de deelnemer helpt om de balans tussen lichaam en geest te verbeteren. Dit programma is door onze eigen oncologische experts verder aangevuld. Het is telkens specifiek afgestemd op elke individuele deelnemer en bestaat uit een combinatie van sport, rust & herstel, voeding en mindset. Daarmee is 2.0 OncoVitaal een vernieuwend zorgconcept. Met de samenwerking met 2.0 Vitaal willen we een duurzaam online- en offline platform bieden dat een positieve bijdrage levert aan de vitaliteit van herstellende kankerpatiënten.

Hoe het werkt

Het programma is gebaseerd op bewegen & sporten in de juiste hartslagzone. Deze wordt bepaald in de intake met een uitgebreide inspanningstest. Met een hartslagband gekoppeld aan een app, wordt er direct feedback gegeven op de prestaties, conditie, vermogen tot herstel en vorm van de dag. Ter verbetering van het herstelvermogen in rust wordt er gekeken naar een ademhalingspatroon dat past bij de deelnemer. Tijdens de intake wordt het ademhalingspatroon in rust en aan de hand van een stresstest vastgesteld. De begeleiding zal deels op de locatie van het CCC, maar ook deels thuis, op afstand plaats kunnen vinden. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk cliënten te monitoren tijdens hun chemotherapie. Wij verwachten op deze manier meer mensen en ook op grotere geografische afstand van onze locaties te kunnen ondersteunen.

 

Jochem en testfiets
Jochem en de testfiets

 

De testfiets

Belangrijk hulpmiddel bij de intake en bij het monitoren is de testfiets. Wij hebben deze fiets alvast kunnen aanschaffen met de donaties die gedaan zijn door de familie en vrienden van Jochem. Als blijk van dank staat zijn naam op de fiets vermeld.

Zijn vrouw Annette: “Jochem was een zeer sportieve en energieke man. Hij hield van verschillende sporten, maar zijn grote sportliefde was het wielrennen. Op 36-jarige leeftijd werd bij hem een vergevorderd stadium van darmkanker geconstateerd. Slechts enkele weken daarvoor had hij nog een grote tour gefietst. Strijdvaardig ging Jochem de behandelingen tegemoet. Hij wilde fit blijven, met het doel om weer op de fiets te kunnen stappen. Na iedere operatie en na iedere chemokuur, ging hij aan de slag met de fysiotherapeuten van Cancer Care Center. Deze begeleiding bood hem veel steun in deze veeleisende periode. Hij had een groot vertrouwen in de mensen en in hun werkwijze. Toen Jochem bij Cancer Care Center begon, was de zorg voornamelijk beschikbaar in Amsterdam en de nabije omgeving. Omdat Jochem zelf zo blij was met CCC, hoopte hij dat de organisatie de reikwijdte zou kunnen vergroten om meer mensen te kunnen helpen. 2.0 OncoVitaal heeft onder meer als doel om meer mensen toegang te laten krijgen tot de zorg van Cancer Care Center, iets waar Jochem helemaal achter zou staan. “