Stagiaires Cancer Care Center genomineerd voor scriptieprijs Sportkunde

Onze stagiaires Nienke Patist en Marissa Jespers zijn deze week afgestudeerd aan hun opleiding HBO Sportkunde. Beiden waren genomineerd voor de Scriptieprijs, die uiteindelijk gewonnen is door Nienke.

Nienke Patist en Marissa Jespers
Nienke Patist (l) en Marissa Jespers

 

Oefenprogramma's voor op online platform Cancer Care Center

Nienke Patist heeft onderzoek gedaan naar de invulling van het onderdeel bewegen op het online platform dat Cancer Care Center aan het ontwikkelen is.  Zij heeft hiervoor oncologiefysiotherapeuten geïnterviewd en een klankbordsessie met cliënten gevoerd. Vanuit de resultaten heeft ze twee specifieke oefenprogramma’s ontwikkeld: één voor schouderklachten en één voor balansklachten. Als het platform straks online komt, kunnen cliënten deze straks eenvoudig raadplegen en de oefeningen thuis doen. 

Daarnaast heeft ze ook een paar voorstellen gedaan voor het toepassen van online tools om het bewegen blijvend te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is een persoonlijke benadering van de cliënten in het platform en het kunnen instellen of/wanneer/hoe vaak/waar iemand herinneringen krijgt om in te loggen in het platform. 
 

Ontwikkeling dansprogramma voor oncologische revalidatie

Maria Jespers heeft een dansprogramma ontwikkeld voor cliënten binnen de oncologische revalidatie. Dit dansprogramma is gericht op het bijdragen aan de kwaliteit van leven van oncologische cliënten. Ze heeft hiervoor cliënten en oncologische fysiotherapeuten geïnterviewd en literatuuronderzoek gedaan naar richtlijnen voor beweegactiviteiten voor oncologische cliënten.

Uiteindelijk is het een dansprogramma geworden met verschillende stijlen; hiphop, jazz, zumba en salsa die elk ongeveer vijf weken worden uitgevoerd om vervolgens te wisselen naar de volgende stijl. De les zou idealiter een uur duren en het doel van de les moet volgens cliënten vooral gericht zijn op het opbouwen van conditie. Hierbij is het belangrijk dat de intensiteit van de les gedoseerd kan worden zodat iedereen op eigen niveau kan deelnemen aan de les. 

 

Al met al heel diverse onderzoeken waarvan de uitkomsten van grote waarde zijn voor ons. Wij willen Nienke en Marissa dan ook hartelijk danken voor hun grote inzet en uiteraard feliciteren met hun prachtige afstudeerresultaat. Wij zijn trots!