Workshops critical alignment yoga: yoga voor een ontspannen bovenrug

Begin januari kunt u bij Cancer Care Center kennismaken met Critical Alignment: yoga waar de nadruk ligt op het ontspannen en strekken van de bovenrug, waardoor de schouders ruimte krijgen om vrij te bewegen. 

Deze yogavorm maakt gebruik van het yogastripje: een rubberen strip die dubbelgevouwen onder je wervelkolom ligt. Hierdoor ontspannen bovenrug en schoudergordel, zodat de borstzijde ruimte krijgt. Daarnaast heeft liggen op het stripje een meditatief effect: het benadrukt een diepe, langzame ademhaling en brengt de aandacht naar het waarnemen. 

Speciaal voor mensen met borstkanker
Critical Alignment Yoga met gebruik van het stripje is geschikt voor mensen met schouderklachten, ook na een behandeling tegen borstkanker. Door de operatie kunnen de borstspieren verkort zijn, en de circulatie in het aangedane gebied verminderd. De schouder kan wat naar voren staan, en de bovenrug wat gebogen zijn. Het ontspannen van de bovenrug en het openen van de borst zoals dat gebeurt in deze yoga is dan een goede aanvulling op het herstel. 
Daarnaast kan het aandachtig bewegen en ademen stress reduceren. Er is eerder onderzoek gedaan naar de meditatieve aspecten van yoga die slapeloosheid en vermoeidheid verminderen en ook helpen bij pijn, misselijkheid, stress, angst en depressie als gevolg van de ziekte. 

Docent
De workshops worden gegeven door Mariette Hermans, yogadocent sinds 2014. Ze is opgeleid bij Critical Alignment Yoga en Therapie in Amsterdam, en werkt vanuit yoga met mensen met rugklachten en ouderen. Ze studeert in 2020 af als fysiotherapeut.  

Waar:      Cancer Care Center Oosterparkbuurt (Vrolikstraat)
Tijd:         8, 9 en 10 januari van 16.00 tot 17.00
Kosten:   €5,00 –, vooraf te betalen aan Maike Stuurland

Er is per workshop ruimte voor maximaal 8 personen. Vooraf aanmelden is zeer aan te raden, omdat anders geen plaats gegarandeerd kan worden. Dit kan bij Maike Stuurland.

Critical alignment yoga