Acupunctuur

Deze van oorsprong oosterse behandelwijze wordt in Nederland steeds vaker toegepast bij de behandeling van kanker. Ook bij Cancer Care Center kun je al langere tijd op een aantal plekken terecht bij in oncologie ervaren acupuncturisten die je tijdens en na afloop van de behandeling kunnen ondersteunen. 

Helaas zijn er nog genoeg mensen die huiverig staan tegenover acupunctuur. Daarom een aantal veel gestelde vragen en antwoorden op een rijtje 

Hoe werkt acupunctuur?

Door naalden op een bepaalde manier in het lichaam te plaatsen op punten waarlangs energie circuleert, kan een acupuncturist de energiestroom beïnvloeden. Hierdoor ontstaat een betere doorstroom en verdeling van energie, de zogenoemde Chi (of Qi).

Kan acupunctuur kanker genezen?

Nee, acupunctuur kan kanker niet genezen. Het kan wel helpen een heel scala aan klachten,  veroorzaakt door (de behandeling van) de ziekte, te verlichten. Denk daarbij aan o.a. vermoeidheid, slecht slapen, pijn, angst en problemen met eten.

Helpt acupunctuur bij neuropathie?

Bij neuropathie zijn de zenuwen aangedaan. Dit komt vooral veel voor in de vingers en de voeten. Pijn in deze delen van het lichaam kan het dagelijkse leven ernstig belemmeren. Acupunctuur kan goed helpen bij deze klachten maar helaas niet bij iedereen even goed en er is vaak een langdurig behandeltraject nodig. Lees hier meer over wat acupunctuur kan betekenen bij neuropathie. 

Doet acupunctuur pijn?

Nee, de naaldjes die gebruikt worden zijn heel klein en flexibel, meer dan een prikje voel je over het algemeen niet. Als de naald zit, kunnen sensaties zoals bijvoorbeeld tinteling of een zwaar gevoel ervaren worden. 

Wordt acupunctuur vergoed door de zorgverzekeraar?

Acupunctuur wordt (geheel of deels) vergoed vanuit de meeste aanvullende zorgverzekeringen.