Nienke
Dekkinga
Omschrijving

Kanker is een ingrijpende ziekte die niet alleen fysieke gevolgen met zich meebrengt, maar ook diepgaande emotionele en psychologische impact heeft. De diagnose van kanker kan iemands leven compleet veranderen, resulterend in een achtbaan van emoties, zorgen en onzekerheden. Naast medische behandelingen en ondersteuning is het van essentieel belang om aandacht te besteden aan de psychosociale aspecten van het leven met kanker.

Als therapeut ondersteun ik vrouwen die na de diagnose kanker de draad van hun leven weer willen oppakken te midden van een veranderde realiteit waarin alles een nieuwe nuance heeft gekregen.

Het proces van herstel na het overleven van een levensbedreigende ziekte zoals kanker kan leiden tot talloze innerlijke vragen die niet altijd met iedereen gedeeld kunnen worden. Gedachten zoals: "Waar hecht ik nu werkelijk waarde aan?", "Is mijn huidige baan nog passend voor mij?", "Hoe gaat mijn partner om met mijn ervaringen?", "Wie kan mijn gevoelens van angst echt begrijpen?", "Hoe onderhoud ik mijn relaties met vrienden en familie?", "Is het tijd om mijn diepste verlangens serieus te nemen, en zo ja, hoe doe ik dat?" en "Is het nog zinvol om een nieuw hoofdstuk te beginnen?" kunnen in deze periode naar boven komen. Daarnaast kunnen ook zeer persoonlijke vraagstukken opkomen, zoals het herdefiniëren van intieme en seksuele aspecten van relaties na een dergelijke ingrijpende ervaring.

Van overleven naar voluit leven na kanker is niet voor iedereen een eenvoudige weg, maar je staat er niet alleen voor. Hierin zal ik je ondersteunen. Gebaseerd op de zorgen en wensen die je hebt geuit, zullen we gezamenlijk bepalen welke aanpak geschikt is en in hoeverre ik je daarin kan bijstaan. In het algemeen strekt dit zich uit over een periode van ongeveer 6 tot 9 maanden, hoewel een wat korter traject soms ook effectief kan zijn.

Het proces omvat regelmatige gesprekken die doorgaans ongeveer 1 uur duren. Tijdens deze gesprekken zullen we je huidige situatie bespreken en zal ik praktische tips en hulpmiddelen aanreiken. Tussen onze gesprekken door zal ik je voorzien van oefeningen en opdrachten die je thuis kunt uitvoeren om actief aan de slag te gaan.

Kosten kunnen mogelijk gedeeltelijk vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Je kunt zowel voor individuele als relatiegesprekken bij mij terecht. Naast mijn eigen praktijk geef ik ook les aan zorgprofessionals om het onderwerp intimiteit en seksualiteit binnen de zorg meer aandacht te geven.

Speciaal voor vrouwen heb ik een youtubekanaal: Sexplanations for Women with Cancer


Relevante opleidingen & certificaten:


-ACT & Psychosociale Therapie – 2023 afgerond (3 jarige post HBO en geaccrediteerd)


- PsychoSociale Basis Kennis (PSBK) – 2023 afgerond (CPION erkende Registeropleiding)


- 4-daagse scholing Psychosociale Oncologische Zorg – 2021 (bij Vestalia)


- Consulent Seksuele Gezondheid – 2015 afgerond (RINO, post-HBO)


- Fysiotherapeut HVA – 1998 afgerond