Psychosociale begeleiding

Kanker krijgen doet veel met iemand. Het gooit het leven overhoop. Fysiek, maar zeker ook mentaal. Het verandert het perspectief op het leven, op de toekomst. Het roept vragen op, levensvragen, waarop het antwoord zich niet zomaar aandient. Leven met en na kanker draait om de kunst om te leven. Psychosociale begeleiding kan daarbij helpen.
 

Verlies - en rouwverwerking

Een psychosociale therapeut kan daarnaast hulp bieden bij verlies - en rouwverwerking, zowel voor de patiënt als nabestaanden. Binnen Cancer Care Center kunt u hiervoor onder meer terecht bij Annemarie van den Berg, Sandrine Kwast en Judith Kunst.
 

Verschil met een psycholoog

Het onderscheid tussen een behandeling door een psycholoog of door een psychosociaal begeleider of coach is niet altijd even helder. Er is zeker een grijs gebied, maar in het kort kun je het volgende stellen. Een psycholoog is een gedragsdeskundige naar wie u doorverwezen wordt omdat u ergens vastloopt en daardoor beperkt wordt in uw functioneren.  Een psychosociaal begeleider of coach is een “trainer” die cliënten begeleidt en ondersteunt bij het behalen van doelen. Een goede begeleider zal altijd doorverwijzen naar een psycholoog als hij of zij ernstige psychische problemen vermoedt.