CCC team spijkert kennis bij over stoma's

Op 30 juni nam een groot deel van onze oncologie- en oedeemfysiotherapeuten deel aan een workshop over stoma’s. Zij hebben vanuit hun werk regelmatig te maken met cliënten die een stoma krijgen of hebben. De inzichten hierover veranderen snel en deze middag was bedoeld om de kennis op dit gebied bij te spijkeren. 
 
Vanuit het OLVG vertelden stomaverpleegkundigen Martijn Borrenbergen en Dorreth de Jong meer over de algemene informatie rondom de stoma, welke stoma’s er allemaal zijn en over het plaatsen ervan. 

Ook fysiotherapeut Mirjam van de Moosdijk van Oefentherapie Cranendonck was aanwezig. Zij is gespecialiseerd in stoma pre-rehabilitatie. Tijdens haar workshop vertelde ze meer over de nieuwste inzichten rondom het dragen van een stoma en bewegen met een stoma. Ze gaf training in pre- en postoperatieve oefeningen voor zowel in de praktijk met begeleiding van een fysio als voor zelfmanagement technieken voor de cliënt. Het is fijn te horen dat eigenlijk alles kan met een stoma, als de basis maar op orde is!

 

stoma workshop