Pilot CCC & OLVG voor proactieve inzet van diëtist bij darmkanker van start

Het OLVG en Cancer Care Center gaan een pilot starten om diëtisten proactief in te zetten bij darmkanker. 

Na een diagnose kanker is er nog weinig aandacht voor voeding en leefstijl, terwijl een gezonde leefstijl (voeding, beweging, gewicht) de behandeling en herstel van patiënten juist kan bespoedigen. In de huidige zorg komt een diëtist pas in beeld bij ondervoeding of andere complexe dan wel acute voedingsproblemen. Efrat Slager MSc Nutrition & Health en diëtist in opleiding, heeft daarom samen met zorgprofessionals van de GIT (gastro intestinale tumoren) polikliniek in het OLVG en Cancer Care Center een dienst opgezet om patiënten met darmkanker zonder complexe voedingsproblemen proactief te adviseren én begeleiden naar een optimale voeding en leefstijl. 

Patiënt bewust maken van belang gezonde leefstijl

Efrat vertelt: “Sinds kort verwijzen verpleegkundigen van de GIT-polikliniek patiënten na diagnose door naar een diëtist van Cancer Care Center. Zij zijn kundig bij het maken van de vertaalslag van algemeen voedings- en leefstijladvies naar het persoonlijke leven van iemand. Zij stellen niet alleen persoonlijk advies op, maar begeleiden mensen ook bij het uitvoeren en volhouden ervan. Er hoefde dus eigenlijk niet veel nieuws ontwikkeld te worden. Er moest vooral een verbinding gemaakt worden tussen de 2e lijn (ziekenhuis) en 1e lijn zorg. 
Voor een doorverwijzing is het essentieel dat de zorgverleners in het ziekenhuis, patiënten bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl. Bij de GIT-polikliniek in het OLVG gebeurde dat al. Verpleegkundigen geven algemene leefstijladviezen kort na diagnose, maar ze denken dat veel patiënten baat zullen hebben bij persoonlijke adviezen en handvatten. Indien een patiënt vóór of tijdens behandeling geen behoefte heeft aan persoonlijk advies en begeleiding, herhaalt de verpleegkundige de mogelijkheid voor doorverwijzing na behandeling. Het geschikte moment waarop iemand open staat voor leefstijlverandering kan immers per persoon verschillen. En ook na behandeling is een gezonde leefstijl belangrijk om het herstel te bespoedigen, de kans op terugkeer te verminderen en het risico op bijkomende ziekten te verlagen.”

Testfase nu van start

De komende paar weken gaan zorgprofessionals bijhouden hoe de doorverwijzing naar de 1e lijn diëtist verloopt en hoe patiënten de doorverwijzing en begeleiding ervaren. Op basis daarvan kunnen we de dienst verder verbeteren. Het is de bedoeling om het proces te optimaliseren, de dienst uit te breiden met o.a. fysiotherapie en verder uit te rollen. Het uiteindelijke doel is om patiënten met kanker nog beter te kunnen begeleiden wat moet leiden tot betere zorg, lagere zorgkosten en een verhoogde kwaliteit van leven.

 

Gezonde voeding