Yoga

Het doel van yoga is om op een bewuste manier kracht en flexibiliteit te ontwikkelen, evenwicht te verbeteren en de organen te stimuleren en in balans te brengen. Tijdens onze lessen komen simpele Yoga houdingen (asana’s) aan bod. In de les wordt opgelet dat iedereen binnen zijn of haar individuele mogelijkheden blijft waarbij er veel aandacht voor een exacte uitvoering en vloeiende ademhaling is.

 

Mindful yoga

Mindful yoga is bij mij een down- to- earth mix van basic yoga- oefeningen, stress relief en Yin yoga. Naast het op ontspannen wijze fysiek bezig zijn, komen de basisprincipes van Mindfulness voorbij. Je gaat meer en meer zonder oordeel je gedachten, gevoelens en sensaties ‘zien’. Je oefent daarmee het loskomen van piekeren, analyseren, zorgen, emotie en fysieke onrust en pijn. Verschillende kortere Mindful & Compassie meditaties komen voorbij in de les.
 

Yin yoga 

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij het niet gaat om hoe goed je in een houding zit. Bij yin gaat het erom dat je de houding voor langere tijd vasthoudt (2 minuten en langer). Hierdoor heeft de houding effect op een diepere laag in je lichaam, namelijk je bindweefsels. Je bindweefsels worden gestimuleerd om meer elastine en hyaluronzuur aan te maken. Het effect is dat je soepeler wordt en je gewrichten makkelijker kan bewegen.

Yin yoga is tevens een mooie vorm om je parasympatische zenuwstelsel te activeren, dat van belang is om te kunnen rusten/ontspannen. Als je langdurig stress hebt (gehad), weet je lichaam soms niet goed meer hoe het parasympatische zenuwstelsel weer geactiveerd moet worden om in een rustmodus te komen. Met (yin) yoga kun je dit als het ware ‘triggeren’en leer je je lichaam hoe het weer kan ontspannen.

Yin yoga is eigenlijk voor iedereen heel geschikt, maar zeker voor mensen die op een rustige manier aan hun gezondheid willen werken en vooral wat ontspanning kunnen gebruiken.

 

Yin-Yang yoga 

Yin yang yoga is een combinatie van yin en vinyasa yoga. Je werkt dus zowel aan je spierkracht als ook aan je bindweefsels. Een les yin yang yoga wordt rustig opgebouwd. We beginnen met yin oefeningen en werken langzaam toe naar het trainen van een bepaalde spiergroep of een bepaalde houding. We sluiten de les ook weer rustig af met een aantal yin houdingen. Deze les is iets ‘actiever’ dan een yin yoga les en iets rustiger dan een vinyasa yoga les. Deze lessen zijn heel geschikt voor mensen die aan de ene kant willen ontspannen en tegelijkertijd ook weer wat spierkracht willen opbouwen.
 

Yoga Nidra 

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati. Hij  er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je dit bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg. Yoga Nidra is als een powernap waarbij je wakker blijft.
 

Vinyasa yoga 

Waar Yin een wat statische vorm is, is vinyasa yoga juist dynamisch. De houdingen vloeien als het ware in elkaar over. Door hierbij continue heel bewust je ademhaling te gebruiken, creëer je een flow, waarbij je beweegt op het tempo van je ademhaling. Deze vorm van yoga is een Yang vorm. De tegenhanger van Yin. Hierbij werk je aan dynamiek, flow en juist wel aan kracht. Vinyasa yoga heeft dan ook effect op je spierweefsel en cardiovasculaire systeem. Je hoeft niet lenig te zijn om deze vorm van yoga te beoefenen. Ieder lichaam is uniek. En hoe jij in een houding zit, kan er dus heel anders uitzien dan bij iemand anders. Het belangrijkste is dat je het effect van de houding op de juiste plek voelt en je de juiste spieren activeert. Het is dan ook een vorm van yoga die voor iedereen toegankelijk is!

Vinyasa yoga is een vorm van yoga die geschikt is voor iedereen die wat sterker wil worden en spierkracht wil opbouwen.