Een betere lichamelijke conditie

Kanker en de behandeling doen een enorme aanslag op het lichaam. Toch is het goed als patiënten tijdens en na de behandeling zoveel mogelijk in beweging blijven. Zo hebben patiënten die actief blijven tijdens de chemotherapie minder last van bijverschijnselen, zowel tijdens de behandeling als na afloop. Blijven bewegen is verder een van de meest effectieve middelen tegen vermoeidheid.

Vitaal Verder is een speciaal bewegingsprogramma van Cancer care Center. Het programma is bedoeld voor mensen die de OncoTraining, Oncologie Fysiotherapie of een andere soort van oncologische training hebben afgerond en nog graag bij ons willen blijven trainen. Op deze pagina kunt u er alles over lezen.

Oncologiefysiotherapie

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen die het gevolg zijn van kanker of de behandeling. Voorbeelden hiervan zijn: pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van cliënten met kanker. De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte:

In de behandelfase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditie- en krachtverlies en het verlichten van spanningsklachten.

In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport. Soms kan de ziekte niet of niet volledig worden genezen maar wel onder controle gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de cliënt. Iedere cliënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de oncologische cliënt.

De palliatieve fase begint op het moment dat de cliënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing is gericht. Deze fase kan weken, maanden maar ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de cliënt staan in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het zo lang mogelijk actief blijven.

In de terminale fase nadert het levenseinde. De cliënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de cliënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Behandelmethode - Oncologiefysiotherapie bestaat uit oefentherapie, ademhalingsoefeningen, behandelingen ter ontspanning en vermindering van pijn, en verschillende massagetechnieken. De cliënt kan in de oefenzaal worden behandeld, in een groep of individueel.

Oncologiefysiotherapeuten
: Annemarie Beintema, Rianne van Wingerden, Joeri Gilissen en Maike Stuurland

Triger

OncoTraining en OncoPilates

Voor verbetering van de conditie of voor meer energie zijn er OncoTraining en OncoPilates.

OncoTraining - Door het geleidelijk opbouwen van duur- en krachtactiviteiten begeleidt de oncologiefysiotherapeut de patiënt naar een grotere lichamelijke belastbaarheid. De patiënt krijgt een aangepaste training gericht op kracht, conditie, mobiliteit en vitaliteit. Daarnaast krijgt hij bewegingsadvies op maat. Bij ernstige vermoeidheid kan de therapeut helpen met het coachen van de energie.

OncoPilates - Speciaal voor (voormalig) kankerpatiënten is OncoPilates ontwikkeld. Volgens een duidelijk stappenplan worden door de oncologiefysiotherapeut oefeningen gegeven gebaseerd op de Pilatesmethode. De oefeningen zijn gericht op houding, ademhaling en lichaamsbewustzijn.

Therapeuten: Annemarie Beintema, Rianne van Wingerden, Alison Cheevers, Maike Stuurland en Joeri Gilissen.

 

 

Triger

Oedeemfysiotherapie

Wie last heeft van zwelling of pijnklachten of beide na de behandeling van kanker, of wie een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid heeft, heeft waarschijnlijk oedeem. Deze aandoening kan goed behandeld worden en de patiënt kan actief blijven. Oedeem kan het gevolg zijn van een operatie, van bestraling, van hormonen of van chemotherapie.

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit manuele lymfedrainage, een massagetechniek om het vocht af te voeren. Andere behandelmogelijkheden zijn compressietherapie, lymftaping, littekenbehandeling en oefentherapie. Daarnaast geeft een oedeemtherapeut voorlichting en leert hij de patiënt de oedeem zelf onder controle te houden.

Oedeemfysiotherapeuten: Annemarie Beintema, Maike Stuurland,

Triger

Acupunctuur

Acupunctuur is een prachtige eeuwenoude oosterse geneeswijze die de energiehuishouding in balans brengt. Acupunctuur zet lichaam en geest aan zichzelf te genezen door dunne naaldjes te plaatsen op bepaalde punten op het  lichaam. Het is een energetische geneeskunde waarbij gestreefd wordt naar evenwicht tussen Yin en Yang.

Acupunctuur is complementair; het kan naast de reguliere kankerbehandelingen ingezet worden. Acupunctuur geeft de beste resultaten als er tegelijk met de reguliere behandelingen mee wordt gestart. De kans is dan het grootste dat eventuele bijwerkingen niet optreden of de heftigheid ervan wordt beperkt. Ook in een later stadium (ook palliatief) kan het zinvol zijn met acupunctuur te beginnen. Langer bestaande klachten kunnen dan verminderen en soms verdwijnen. Klachten zoals pijn, misselijkheid, neuropathie, braken, droge mond en overgangsklachten, angst, depressie, slapeloosheid en vermoeidheid. Consulten worden (afhankelijk van uw zorgverzekering deels) vergoed door de zorgverzekeraar.

Acupuncturist: Hilde Hiemstra van Qi-accupunctuur

Triger

Bekkentherapie

Kanker in de bekkenorganen en de behandeling daarvan, kunnen ondanks de verbeterde behandeltechnieken, vervelende bijwerkingen in het bekkenbodem gebied veroorzaken. De bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut kunnen u tijdens de behandeling uitleg en oefeningen geven, waardoor u bewust wordt van de plaats en functie van de bekkenbodemspieren. De relatie van de bekkenbodemspieren met uw ademhaling, houding en bewegingen krijgen extra aandacht.

Wat te doen bij pijn, een veranderd gevoel of seksuele problemen ?  Wat te doen bij incontinentie, klachten bij plassen of ontlasten ? Wat te doen a een stoma of nieuwe blaas ?

Door verbeterde bewustwording en oefeningen krijgt u meer grip op uw klachten. Door ontspanning- en ademoefeningen, triggerpoint behandeling of TENS  meer controle over de pijn. De therapeuten kunnen u vaak in een paar behandelingen al leren de oefeningen in de  dagelijkse praktijk toe te passen.

Therapeuten: Liesbeth Vermeer en Touchka Huberts

Triger

Bootcamp

Bij bootcamp ga je onder professionele begeleiding een uur lang in de buitenlucht sporten, waarbij er in groepsverband gewerkt wordt aan kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. 

Het draagt bij aan een sterker lijf, ontspannen geest en een betere algehele conditie. Er wordt altijd rekening gehouden met ieders persoonlijke belastbaarheid en achtergrond. Plezier staat voorop, frisse neus gegarandeerd! 

Trainer: Wieke Wiersma

Triger

Ergotherapie

Een ergotherapeut helpt bij het zoeken naar oplossingen voor kankerpatiënten die problemen ondervinden in het dagelijks leven als gevolg van de ziekte of de behandeling. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van pijn waardoor de patiënt wordt beperkt in zijn bewegingen. 

De ergotherapeut bekijkt samen met de cliënt of een activiteit anders uitgevoerd kan worden. Door de dag- en weekindeling onder de loep te nemen kan worden bezien of er meer balans kan komen in wat een patiënt kan en wat hij wil. De ergotherapeut geeft ook adviezen bij het uitvoeren van bewegingen waardoor die minder energie vergen of minder belastend zijn. Een belangrijk onderdel van ergotherapie is energiecoaching: het efficiënt om leren gaan met energie, zodat er meer balans is tussen rust en activiteit. 

Ergotherapie kan worden ingezet in ieder stadium van kanker.

Ergotherapeut: Remco Blok 

Triger

Manuele therapie

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Een van de belangrijkste taken daarbij is het diagnosticeren. Klachten aan het houdings- bewegingsapparaat gedurende de oncologische revalidatie kunnen vaak verschillende oorzaken hebben. 

Denk hierbij aan klachten die secundair zijn aan behandelingen (bijvoorbeeld na bestralingen of operaties), of klachten die door een aangepast beweegpatroon ontstaan aan bijvoorbeeld de schouder, nek of arm. Het uitzoeken waar de klachten vandaan komen is van essentieel belang om een passend behandeltraject op te zetten in samenspraak met de cliënt. Door middel van een combinatie van manuele technieken en bijpassende oefentherapie wordt er gestreefd naar naar het behalen van de opgestelde doelen die tijdens de intake worden besproken.  

Manueeltherapeuten: Femke Boon, Marloes DuininckRobert Vlek, Stef Has, Floortje Kemps, Roel Wilbers, Henk van der Pijl
Schouderspecialist: Ralf van Raaij

Triger

Logopedie

Als gevolg van een behandeling in (het gebeid van de) mond- of keelholte kunt u problemen krijgen met slikken en spreken. De behandelend arts kan u doorverwijzen voor een logopedische behandeling. 

De logopedische behandeling kan gericht zijn op het verbeteren van de articulatie na een operatie aan de tong, het verbeteren van de stemkwaliteit na bestraling van de stembanden/beschadiging van de stembanden na een operatie en het trainen van de slikspieren indien u slikproblemen ervaart. 

De behandeling begint meestal na de (medische specialistische) behandeling. U heeft voor logopedische behandeling een verwijzing van uw specialist of huisarts nodig. Met een medische indicatie kan er ook een aan-huis-behandeling plaatsvinden. 

Logopedist: Lisa Scheepens

Triger

Osteopathie

Osteopathie kan helpen om de verklevingen die kunnen ontstaan na operaties of bestralingen beweeglijker te maken waardoor ze minder verstorend zijn. Met name bij buikoperaties is dit zinvol omdat de osteopathie ook werkt op de beweeglijkheid van de organen. Als de organen niet goed glijden kunnen zij voor  diverse klachten zorgen.

Osteopathie is een manuele behandelmethode die gebruik maakt van indirecte technieken. Het zijn milde technieken die niet de oplossing voor kanker zijn, maar die de bijwerkingen van de reguliere behandeling kunnen verlichten.

Doordat het een manuele behandeling is komen er stoffen vrij zoals oxytocine, serotonine, dopamine en endorfine. Deze stoffen beïnvloeden het immuunsysteem waardoor ze een positief effect hebben op het zelf genezend vermogen van het lichaam van de cliënt.  De kans op remissie kan hierdoor vergroten.

 

 

Triger

Overige zorgaanbieders

Neem voor suggesties over aanvulling van deze lijst contact op met ons.

Care for Cancer

De care consulenten van Care for cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Zij beantwoorden vragen over de gevolgen van diagnose en behandeling en geven praktische tips voor de thuis- en werksituatie. Dit kan bij de patiënten thuis zijn, maar zij geven ook consulten bij onze locaties. 

Daarnaast geven zij voorlichting over aanvullende zorgmogelijkheden en verwijzen door naar bijvoorbeeld inloophuizen of patiëntverenigingen. De diensten van Care for cancer sluiten aan op de zorg van het ziekenhuis. Het doel is dat cliënten minder stress en onzekerheid ervaren en sterker staan in het ziekteproces. Care for cancer richt zich op patiënten, mantelzorgers en werkgevers.

Meer weten: Care for Cancer

 

 

Triger

Tegenkracht

Stichting Tegenkracht biedt sportbegeleiding op maat. Onderzoek toont steeds vaker aan dat kankerpatiënten die actief zijn restklachten als vermoeidheid en ander fysiek ongemak kunnen voorkomen of in ieder geval sterk terugdringen.

Sporten voor, tijdens en na de behandeling kan iemand beter bestand maken tegen de negatieve gevolgen van de behandeling en kan een hulpmiddel zijn om sneller de draad weer op te pakken. 

Stichting Tegenkracht biedt sportbegeleiding op maat. De stichting heeft een landelijk netwerk van sportartsen, begeleiders, trainers en fysiotherapeuten en oncologiefysiotherapeuten om de juiste begeleiding te bieden. 

Meer weten: www.tegenkracht.nl

Triger