Coaching bij kanker

feb19

Coaching kan een onderdeel uitmaken van de ondersteuning bij de behandeling van kanker.

Kanker en de behandeling van deze ziekte kunnen een zware wissel trekken op iemand. Naast psychologische begeleiding door bijvoorbeeld de psychologen van het Ingeborg Douwes Centrum, zijn er ook mogelijkheden voor coaching.

Verschil tussen psychologische behandeling en coaching

Het onderscheid tussen een psychologische behandeling en een coaching traject is niet altijd even helder. Er is zeker een grijs gebied, maar in het kort kun je het volgende stellen.
Een psycholoog is een gedragsdeskundige naar wie je doorverwezen wordt omdat je ergens vastloopt en je daardoor beperkt wordt in je functioneren.  Een coach is een “trainer” die cliënten begeleidt en ondersteunt bij het behalen van doelen. Een goede coach zal altijd doorverwijzen naar een psycholoog als hij of zij ernstige psychische problemen vermoedt

Coaching bij Cancer Care Center

Kankerpatiënten die behoefte hebben aan begeleiding kunnen dus kiezen voor psychologische begeleiding of voor coaching. Cancer Care Center werkt samen verschillende coaches en let daarbij uiteraard altijd op de achtergrond en opleiding van de betrokkenen.  


Life Changing Events

Machteld Wentzel en Sacha Kraal hebben de coachingspraktijk Life Changing Events en organiseren onder meer workshops en retraites voor mensen die kanker hebben (gehad). Beiden hebben een opleiding gevolgd aan de geaccrediteerde Academie CRK  (coaching rondom kanker) en zijn ervaringsdeskundigen.

Vanuit hun expertise en gebaseerd op hun eigen ervaring als borstkankerpatiënt hebben ze een programma opgesteld dat is toe te passen bij de diagnose, tijdens de behandeling en na de behandeling van kanker.

Hun behandeling is gestoeld op psychologische methoden uit cognitieve therapie, NLP, hypnotherapie, systeemtherapie en mindfulness. Kenmerkend in hun aanpak is dat er naast gesprekken met de cliënt, veel actieve werkvormen worden ingezet. Een van de uitgangspunten daarbij is dat gedrag in het verleden gedrag, gedrag in het heden bepaalt. Als er al problemen waren dan zie je die terug in heftige periodes zoals bij het krijgen van kanker. Als mensen bewust zijn van de mechanismes in het verleden komt er ruimte om in het nu gedrag aan te passen aan een nieuwe situatie. 

Van 9-14 april organiseren zij een retraite op Mallorca. Deze retreat is een week waarin er aandacht is voor ieders thema in een omgeving met rust en ruimte. Op hun website staat alle informatie over deze midweek. Later dit jaar gaan we samen met hen workshops, zoals ‘Je drijfveer na een ingrijpende gebeurtenis als kanker’, op onze locaties in Amsterdam aanbieden.